Окръжен съд - Бургас остави в ареста с мярка за неотклонение

...
Окръжен съд - Бургас остави в ареста с мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Оставиха в ареста 15-годишния сириец, карал автобуса с мигранти

Окръжен съд - Бургас остави в ареста с мярка за неотклонение " Задържане под стража " по отношение на 15-годишния сириец Омар Аднан, чужденец с филантропичен статут, притеглен като обвинен за причиняване гибелта на двама полицейски чиновници, осведомиха от Пресслужбата на съда.

Омар е притеглен като обвинен за това, че на 25 август към 05.00 часа в гр. Бургас, на кръгово кръстовище " Трапезица ", посока към УМБАЛ - Бургас като малолетен, само че откакто е могъл да схваща свойството и смисъла на постъпките си, е управлявал пътнически рейс марка " Мерцедес ", като е нарушил разпоредбите за придвижване, вследствие на което е предизвикал пътно-транспортно произшествие с лек автомобил марка " Шкода Рапид ", благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи и умишлено предизвикал гибел на две лица - полицейски чиновници на ОД Министерство на вътрешните работи гр.Бургас - Й. И. и А. Г.

За това закононарушение по закон се планува най-тежкото наказване за пълнолетни лица " Лишаване от независимост " от петнадесет до двадесет години или пожизнен затвор. Предвид обстоятелството, че обвиняемият е малолетен, вероятното оптимално наказване, което би могло да му бъде наложено при възможна неоправдателна присъда е от три до 10 години затвор.

Доста въпросителни буди възрастта на Омар. Той няма достоверни персонални документи, а самоличността му е открита от данни, споделени от него самия. Прокурорът по делото съобщи, че в справка на Държавната организация за бежанците са посочени две рождени дати на Омар. Според втората той е по-голям, а не 15-годишен. Предстои това да бъде изяснено.

Омар не е бил открит на мястото на случая. След извършени оперативно-издирвателни дейности е намерен в гр. Първомай. Той е бил разпознат като едно от лицата, които на 24.08.2022 година са купили от И.П. пътнически рейс марка " Мерцедес ", с който е породено ПТП-то. Съгласно експертна информация, по кормилото, скоростния лост и ключа на пътническия рейс е открит клетъчен материал от Омар Аднан. При разпита си като обвинен, Омар А е признал, че е управлявал рейса.

Съдът счете, че във връзка с обвинения съществува действителна заплаха той да се укрие, защото е с обвиняване за осъществено тежко съзнателно закононарушение, за което се планува наказване " Лишаване от независимост " със сериозен размер. Видно от данните по делото, обвиненият незабавно е избягал от местопроизшествието и е открит в гр. Първомай. Той е непознат жител, който обитава в България без фамилията си, като майка му и татко му са в Република Турция. Липсват каквито и да било съществени връзки с нашата страна, които биха го стимулирали да не я напуща. Омар А. е с възложен филантропичен статут и обитава в бежанския център в гр. Харманли, само че от показаната информация излиза наяве, че постоянно нерегламентирано напуща бежанския център, както се е случило и преди случая на 25.08.2022г., като го е напуснал още на 22.08.2022г.

Самият Омар съобщи пред съда, че е " видял полицейския автомобил в последния миг. Натиснал е спирачки, само че те не са се задействали. "

Той се призна за отговорен, само че изиска да не остава в ареста, като съобщи, че закононарушението не е съзнателно. Неговият длъжностен юрист обаче дефинира настояването на Окръжната прокуратура за основателно и изиска най-тежката мярка за неотклонение - " задържане под стража ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР